KAÇ YAŞA KADAR HAMİLE KALABİLİRSİNİZ?

Kaç Yaşına Kadar Hamile Kalabilirsiniz?

En geç kaç yaşına kadar hamile kalabilirsiniz? Kadınların en çok sorduğu sorulardan biridir. Kadınların hangi yaşta anne olmak istedikleri bireysel bir karardır. Günümüz kadınları okul, iş, kariyer gibi nedenlerle anneliği ileri yaşlara ertelemek zorunda kalabilmektedir. Ancak yaşla birlikte artan kısırlık sorunları nedeniyle yıllar geçtikçe kadınlar için riskli dönemler başlayabilir. Hamilelik şansının kaç yaşına kadar devam edeceği pek çok kadın için merak konusudur.

Yaş Doğurganlığı Nasıl Etkiler?

Kadınlarda gebeliği etkileyen en önemli faktör yaş faktörüdür. En doğurganlık yaşı 22-30 yaş iken, 35 yaşından sonra azalma başlar, 40 yaşından sonra gebelik çok zorlaşır ve teorik olarak 45 yaşından sonra mümkün değildir. Ancak mucizevi gebelikler de vardır. Literatürde, ancak bunlar çok nadirdir. Tüp bebek yöntemleri ile 45 yaş üzerinde gebelik elde etmek imkansıza yakındır.
İlerleyen yaşla birlikte oluşabilecek doğurganlık sorunları şu şekildedir:

  • Yumurtalıklardaki yumurta miktarı azalır.
  • Yumurta sağlığı düşer.
  • Genel sağlığın doğurganlık sorunlarına neden olabilecek koşulları içermesi daha olasıdır.
  • Düşük yapma riski daha yüksektir.
  • Yumurtalık Rezervi Nedir? Azalmak Ne Demektir?

    Bir kız doğar doğmaz her iki yumurtalığında yaklaşık 4-6 milyon yumurta hücresi ile doğar, ergenliğe ulaştığında 300-400 bin tanesi kalır, her ay adet kanaması ile 1 yumurta salınır ve kadın dökülür. Menopoza kadar olan dönemde adet gören yaklaşık 400-500 yumurta. Döllenir ve gebelik oluşur) 35 yaşından sonra yumurtlama süreci hızlanmaya başlar ve menopozun başlamasıyla birlikte tüm yumurtlama faaliyetleri sona ermeye başlar.
    Tabii ki, bu sayılar her kişi için farklıdır. Bazı kadınlar çok erken menopoza girerken, 50-55 yaşına kadar yumurtlamayı bırakmayan ve düzenli adet gören kadınlar da vardır. Türkiye'de genellikle 45-47 yaş arası kadınlar menopoza giriyor. Bu 40 yaşın altında olursa buna erken menopoz denir. Menopoz bir durumdur ve anlık bir olay değildir, yani bir kadın, mevcut yumurtaları tamamen tükenene kadar ara sıra düzensizlikler yaşadığı bir ilkel dönem yaşar. Bu dönemdeki kadınlar hamilelik için fazla beklememeli ve en etkili tedavi yöntemini seçmelidir.

    Yumurtalık Rezervi Nasıl Ölçülür?

    Yumurtalık rezervini ölçmek için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Adetin 2. gününde ölçülen FSH, E3 ve LH seviyeleri kadının mevcut durumu hakkında bilgi verir. Menopoz hormonu olarak da adlandırılan FSH hormonu, yumurtalıklardaki yumurta sayısı azaldığında yükselmeye başlar.
    Yumurtalık rezervini ölçmenin bir başka yolu da adet gününden bağımsız olarak kanda kontrol edilen AMH (antimülerian) hormonudur. Bu hormon değeri 1.5'in altında ise yumurtalık rezervinin azaldığını gösterir. Yumurtalık rezervini değerlendirmenin bir başka yolu da ultrason ile yumurtalıklarda gözlenen folikül sayısıdır.

    İleri Yaş Gebeliklere İtiraz Var Mı?

    Yaşla birlikte yumurtalık rezervinin azalması fizyolojik ve beklenen bir durumdur. Yaşla birlikte yumurta rezervinin azalmasıyla birlikte yumurtlama kalitesi de düşer. Kalitedeki bu düşüş döllenme kapasitesini düşürürken ileriki gebeliklerde genetik bozukluk olasılığını da artırmaktadır. Ancak hamilelik zorlaştıkça düşük yapma ve engelli çocukların şansı da artar. Bu nedenle yaşlı kadınlara yumurta bağışı önerilir.

    OP.DR. MEHMET EMİN KAPTAN

    Kurucu ve Başhekim

    https://www.ivflefkosa.com

    Lefkoşa Tüp Bebek Merkezinde, deneyimli doğurganlık profesyonellerinden oluşan sıcak ve misafirperver bir ekibiz. Mükemmel hasta bakımı için hepimiz aynı ortak vizyona sahibiz - bizi Kuzey Kıbrıs'taki en güvenilir ve öncü tüp bebek merkezlerinden biri yapan şey budur.

    4 Yorumlar

    • Serra T** dedi ki: 2 gün önce
      İlk kez duyduğum bir şey gerçekten. Acaba gerçekten başarı şansını arttırıyor mu?
      cevap
      • Defne dedi ki: 2 saat önce
        Bizde çok merak ederek denemiştik. Şu an da 3 aylık gebeyim. Şükürler olsun. Kesinlikle tavsiye ederim. Ben yararı olduğuna inanıyorum.
        cevap
        • Serra T** dedi ki: 1 saat önce
          Sağlıkla kucağınıza alın. Teşekkür ederim. Düşüneceğim.
          cevap
    • Levent A***** dedi ki: 8 Şubat
      Gerçekten inanılır gibi değil , madem böyle bir şey var denemekten zarar gelmez.
      cevap

    Görüşlerinizi Paylaşın

    Okurlarımızın görüşlerine önem veriyoruz , sizde yorumunuzu bizimle paylaşabilirsiniz.